A fedélzeti egység egy olyan elektronikus műszaki berendezés, amely az elektronikus útdíjszedő rendszer segítségével lehetővé teszi a gépjármű és annak helyzetének egyértelmű azonosítását. A fedélzeti egység átruházhatatlan és a gépjármű üzemeltetője 2010.1.1-től a fedélzeti egységet köteles a útdíjköteles gépjárműben a Szlovák Köztársaság területén kijelölt útszakaszokon használni.

A rendszer üzemeltetője (Sky Toll, a.s.) az elektronikus útdíjszedő rendszert a a fedélzeti egységek segítségével üzemelti. A fedélzeti egységek az alábbiakban felsorolt három kulcstechnológia segítségével működnek:

  • GPS technológia a gépjármű helyzetének beazonosítására (adatgyűjtést biztosít a kijelölt útszakaszok felhasználásáról);
  • GSM/GPRS technológia a mobil hálózatokon belüli kommunikáció biztosítására (adatátvitelre szolgál a fedélzeti egység, ill. az elektronikus útdíjszedő rendszerben található további információs rendszerek között);
  • mikrohullámú DSRC technológia a rövid távolságú kommunikáció biztosítására (az útdíjfizetők ellenőrzésére szolgál).


Az OBU 1374 rövid leírása

OBU_1374.jpg

 Az OBU 1374 fedélzeti egység mérete tartó nélkül 145 x 126 x 41,2 mm, súlya megközelítőleg 480 g. Az egység elülső részén kijelző-és kezelő egységek találhatóak, amelyek lehetővé teszik a gépjárművezető számára a fedélzeti egység helyes beállítását és használatát. A GPS vevő modul beépített passzív antennával rendelkezik, külső aktív antenna csatlakoztatása lehetséges. A fedélzeti egység elválaszthatatlan részét képezik még a jármű szivargyújtójához való csatlakoztatásra szükséges alaptartozékok.

 


A Sitraffic Sensus Unit fedélzeti egység rövid leírása

OBU_Sitr.jpg

Az Sitraffic Sensus Unit fedélzeti egység mérete tartó nélkül 145 x 93 x 36 mm, tömege kb. 260 g. Az elülső panelen kijelző és egy négyirányú navigációs nyomógomb található állapotkijelző lámpával, amely  lehetővé teszi járművezető számára a fedélzeti egység helyes beállítását és használatát. A fedélzeti egység elválaszthatatlan részét képezik a jármű szivargyújtójához való csatlakoztatáshoz szükséges alaptartozékok.
 

 

A Billien OBU 5010 fedélzeti egység rövid leírása

 

OBU_billien.jpg


A Billien OBU 5010 fedélzeti egység mérete tartó nélkül 145 x 92 x 40 mm,  súlya megközelítőleg  290g. Az egység elülső részén kijelző, négy kezelőgomb, valamint fény-és hangjelző egységek találhatóak, amelyek lehetővé teszik a gépjárművezető számára a fedélzeti egység helyes beállítását és használatát.  A fedélzeti egység elválaszthatatlan részét képezik a jármű szivargyújtójához való csatlakoztatáshoz szükséges alaptartozékok.