28. 12. 2021 |
Sajtóközlemény
|
Author
Skytoll

A miniszteri rendelet értelmében 2022. január 1-jétől változás következik be a D1, D2 és D4 jelzésű autópályák egyes szakaszai esetében. A D1-es autópályán 1 új díjköteles útszakasz kerül be a jegyzékbe: az Eperjest (Prešov) elkerülő déli szakasz. A D1 jelzésű autópálya jelenlegi díjköteles szakaszai közül a változás 10 szakaszt érint. A jelenlegi díjköteles úthálózat a Pozsonyt (Bratislava) elkerülő D4/R7 körgyűrű D4-es részének 3, Jarovce–Rača között elkészült szakaszával bővül. A pozsonyi külső körgyűrűn 1 díjköteles szakaszt érint a változás. A pozsonyi körgyűrű részét képező D1 és D2 autópálya-szakaszokon 2022. január 1-jétől két szakasz újra bekerül a díjköteles útszakaszok közé, és jövő év március 1-jétől ezek fizetősek lesznek. Ezek a szakaszok a D2-es autópályán a Lamač – Pečňa szakasz, valamint a D1-es pályán a kapcsolódó Pečňa – Prístavný most szakasz.

A rendelet értelmében a D1-es autópályán két szakasznak megváltozik a kategóriája: 2022. január 1-jétől díjköteles elsőrendű főútnak minősülnek. A kategóriaváltás a Zsolnára (Žilina) és Trencsénbe (Trenčín) vezető kihajtó/felhajtó szakaszokat érinti.  

A D1-es autópálya és a Szenci út (Senecká cesta) összekötése révén egy új díjköteles II. rendű főútszakasz jön létre. További 4 szakasz változik: megváltozik az új fizetős szakaszokhoz kapcsolódó csomópont (keresztezés) megnevezése. 

2022. január 1-jétől 9 új díjköteles szakasz lesz, 15 esetében pedig változás következik be, 3 díjköteles útszakasznak megszűnik a hatálya.  

A változásokat követően – ideértve azokat is, amelyek nincsenek hatással a fizetendő útdíj mértékére (nulla mértékű útdíjas szakaszok) – a díjköteles útszakaszok száma 1 992-ről 1 998-ra emelkedik. A fizetős úthálózat teljes hossza 32 km-rel bővül, azaz 8 231 km lesz.