29. 06. 2020 |
Sajtóközlemény
|
Author
Skytoll

Július 1-jétől 21 új kijelölt díjköteles útszakasz kerül be a jegyzékbe. A Košice-Západ és a Košice-Šaca városrészek közötti útszakasznak változik a besorolása: az R2-es autóút helyett a 16. számú I. rendű főút része lesz, ezáltal az eredetileg 1 díjköteles útszakaszból 4 új díjköteles útszakasz lesz. A Budimir község melletti D-es autópálya-lehajtó és a Košice-Šaca városrész közötti útszakasznak is változik a besorolása: az R4-es autóút helyett a 20. számú I. rendű főút része lesz, így új díjköteles útszakasz jön létre. A D1-es autópálya-szakasz átsorolásával 1-1 új fizetős szakasz lesz az R3-as autóúton Martinban, valamint az R4-es autóúton Košické Olšany és Hrašovík települések között. 1 fizetős szakasz lesz Malužiná község belterületén. A 61-es számú I. rendű főúton Bratislava/Pozsony és Ivanka pri Dunaji között az eddigi 1 fizetős szakaszból 2 fizetős útszakasz lesz, a 63-as számú I. rendű főút Bratislava/Pozsony és Dunajská Lužná közötti szakaszán 4 új fizetős útszakasz lesz. A II. rendű főutakon összesen 7 új fizetős útszakasz lesz: a 143-as úton Malacky és Rohožník között, az 502-es úton Bratislava/Pozsony és Trstín között, az 572-es úton Bratislava/Pozsony és Most pri Bratislave között.

40 díjköteles szakasz esetében július 1-jétől egyes paraméterek változnak. 30 díjköteles útszakasz esetében más paraméterekkel együtt változik a fizetős útszakasz hossza, 3 esetében megváltozik a díjköteles útszakasz kezdő- vagy végszelvényének, 7 útszakasz esetében pedig a csomópont (keresztezés) kezdő és/vagy végszelvényének a megnevezése.

12 kijelölt díjköteles útszakasznak július 1. után megszűnik a hatálya, 2 szakasz esetében pótlás nélkül. Nincs változás 4 086 díjköteles szakaszon.

A változtatásokat követően – ideértve azokat is, amelyek nincsenek hatással a fizetendő útdíj mértékére (nulla mértékű útdíjas szakaszok) – a díjköteles útszakaszok száma 10-zel emelkedik, azaz 4 148 lesz. A fizetős úthálózat teljes hossza 0,2 km-rel rövidül, azaz 17 614,6 km-re csökken.